COÖRDINATOREN REGIONALE KWALITEITSGROEPEN VLAANDEREN                     

Doel van de Regionale KwaliteitsGroepen

Het doel van de RKG’s is, om individuele psychotherapeuten, teams, praktijken, groepspraktijken, artsen en andere GGZ hulpverleners te voorzien in een onderlinge, regionale/provinciale/nationale, samenwerking, met het oog op het creëren van een deelplatform van de BVP.

De hoofddoelstelling van de RKG’s is, beroep te kunnen doen op mekaars individuele – en/of groepsexpertise, doorverwijzingen te realiseren, praktijkmaterialen uit te wisselen, literatuur te delen, te participeren aan supervisies, intervisies en casuïstiek, te voorzien in onderlinge vormingsmomenten, peer-group vergaderingen,… en dit alles om de patiënten/cliënten te kunnen voorzien in een professionele ‘totaal’behandeling.

Tevens zorgen de RKG’s er op deze wijze voor om, conform de EAP, te kunnen voldoen aan de bepalende criteria m.b.t. supervisie/intervisie en CPD (Continuous Professional Development), om hetzij, autonome of niet autonome psychotherapeutische handelingen te kunnen blijven stellen.

Deelname aan een RKG beantwoord meteen aan het, door de FOD Volksgezondheid gestelde criterium voor niet-WUG titels:

Personen zonder gezondheidszorgberoepstitel die over verworven rechten beschikken zoals hierboven omschreven, kunnen enkel psychotherapeutische handelingen stellen onder supervisie van een autonoom beoefenaar van de psychotherapie in interdisciplinair verband met regelmatige intervisie. 

De RKG’s hanteren een integratieve filosofie; het staat met andere woorden, met wederzijds respect, open voor alle psychologische en/of psychotherapeutische stromingen en/of modaliteiten voor zover de modaliteit/stroming/school erkend is door de EAP – European Association Psychotherapy – www.europsyche.org.

De RKG’s en haar deelnemers houden zich aan het beroepsgeheim en de discretieplicht zoals voorgeschreven door zijn/haar koepelvereniging of beroepsvereniging. Lidmaatschap bij een koepelvereniging/beroepsvereniging is voor alle deelnemers aan een RKG verplicht.

De deelnemers aan een RKG zijn in het bezit van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De RKG-samenkomsten, vergaderingen, vormingsmomenten, supervisies, intervisies, peer-group vergaderingen (regionaal/provinciaal/nationaal) worden geaccrediteerd door de ABP-BVP vzw (Belgische Vereniging voor Psychotherapie). Zij registreert immers de ECP-houders en controleert, in opdracht van de EAP, het CPDContinuous Professional Development van haar leden. Op de RKG-samenkomsten, vergaderingen, vormingsmomenten, supervisies, intervisies, peer-group vergaderingen, worden de accreditatieattesten meteen uitgereikt.